Inhoud aangeboden sporten

Omnisport

Op een omnisportkamp krijgen de kinderen per dag vier verschillende sporten aangeboden. Het aanbod is zeer gevarieerd en er wordt ingespeeld op de leeftijd van de kinderen.

Omnisport en STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics)

Inspelend op het STEM-actieplan van de Vlaamse regering, biedt onze organisatie een sportkamp aan waarin STEM ook een plaats heeft. Via een aangeboden STEM-project worden onze deelnemers uitgedaagd om o.a. probleemoplossend te denken, vaardig en creatief te onderzoeken en te ontwerpen en samen te werken in teamverband. Deze SPOVA-week is een ideale kennismaking met de richting/vak STEM die vanaf het middelbaar onderwijs in verschillende scholen wordt aangeboden. Een ideaal aanbod dus voor iemand die sport en wetenschap wil combineren !

Omnisport en crea

In navolging van onze kleuteromnisportkampen, bieden we ook voor de leeftijdsgroep 6-8-jarigen de combinatieactiviteit sport en crea aan. Tijdens deze SPOVA-sportweek worden creatieve doe- en knutselopdrachten afgewisseld met heel wat sportieve actie.

Omnisport en Frans (enkel voor Nederlandstaligen !)

Op een taalsportkamp krijgen de kinderen per dag vier verschillende sporten aangeboden. Twee van de vier sporten worden aangebracht in de Franse taal. De nadruk ligt op sporten, maar er worden regelmatig haltemomenten in gebouwd om de aangereikte Franse woordenschat op een speelse manier vast te zetten. De gebruikte woordenschat is gebaseerd op de eindtermen lager onderwijs opgelegd door het ministerie van Onderwijs en Vorming. De lessen worden aangeboden door de SPOVA-monitor Hervé, die reeds jarenlang als leerkracht LO actief is in het Franstaling onderwijs.

Atletiek, voetbal, tennis, hedendaagse dans, badminton, rope-skipping, acro-gym, basketbal e.a.

De kinderen die kiezen voor een specifieke sport, beoefenen deze sport tweemaal per dag afgewisseld met een andere sporttak. In de gekozen sporttak wordt een initiatie of een vervolmaking aangeboden afhankelijk van het startniveau van de deelnemer. Op de dagen dat we gaan zwemmen wordt van deze regeling afgeweken. De monitoren die deze sporten aanbieden zijn allen gespecialiseerd in deze sporttak.

Avontuurlijk zwemmen

Per dag is er één sessie zwemmen voorzien die wordt afgewisseld met andere sporttakken. Tijdens de sessie avontuurlijk zwemmen wordt o.a. reddend zwemmen, snorkelen, schattenjacht, duiken, waterspelen, ... aangeboden.

Judo

Naast onze omnisportactiviteiten bieden we per dag 2 sessies judo aan. De judolessen worden aangeboden door de trainers van de club "Mansio Meise". Via een gedifferentieerde aanpak staat dit judosportkamp open voor absolute beginners, maar ook voor deelnemers die deze sport al een beetje onder de knie hebben.

Zwerkbal

Zwerkbal (Quidditch in het Engels) is een snelle sport die aspecten uit het handbal, rugby en trefbal combineert. Het is ontstaan in Amerika, gebaseerd op de sport uit de Harry Potter-reeks en wordt ondertussen over de hele wereld gespeeld. En ... nu kan je hiervan ook proeven bij onze organisatie! Belangrijk: je moet je ‘bezem’ tussen de benen houden. Om een wedstrijd te beëindigen moet ook de gouden snaai (snitch) gevangen worden; dit is een neutrale speler met een balletje achter zijn rug bevestigd dat bij vangst de winnende 30 punten kan opleveren. Dit is al een voorsmaakje ... meer spelplezier en - inzicht krijg je door deel te nemen. Durf jij dit aan ...
Een uitgebreide uitleg kan je vinden in deze Sporzareportage over de European Quidditch Cup 2019

Futsal

Zaalvoetbal wordt ook wel futsal genoemd, een woord dat is afgeleid van de Spaanse woorden 'fútbol' (voetbal) en 'sala' (zaal). Futsal of zaalvoetbal wordt gespeeld in een sporthal en met een plofbal (een voetbal maat 4 die bijna niet stuitert). Er wordt vijf tegen vijf gespeeld. De sport kent eigen regels. We dompelen onze deelnemers onder in de wereld van de voetbaltrucjes en diverse passeerbewegingen. Deze sport is een mooie aanvulling op het veldvoetbal.

Mountainbike

Per dag is er 1 halve dag sessie mountainbike voorzien die wordt afgewisseld met andere sporttakken. De mountainbike-activiteiten bestaan uit avontuurlijke tochten op de MTB-routes van SPORT.Vlaanderen, fietsbehendigheidsopdrachten en uitdagende mountainbikespelen. De deelnemers zijn verplicht om een fietshelm op te zetten en zullen door SPOVA voorzien worden van een fluovestje. De helm kan gehuurd worden voor € 10/week. Een mountainbike zelf (van het merk TREK) kan eveneens gehuurd worden tegen € 35/week. Gelieve dit materiaal via info op het inschrijvingsformulier te reserveren en het huurbedrag te storten op het SPOVA-rekeningnummer. De deelnemers kunnen eigen fiets en/of helm in bewaring ter plaatse achterlaten.

Kleuteromnisport

Tijdens deze SPOVA-sportweek voor de kleinsten worden creatieve doe- en knutselopdrachten afgewisseld met drie sporten per dag. Zowel de creatieve opdrachten als de sportactiviteiten worden begeleid door pedagogische geschoolde monitoren.